ВІТІЛІГО та ОСОБЛИВОСТІ ПІГМЕНТАЦІЇ



ВІТІЛІГО (лат.vitiligo ”vitium” та ”igo”-”порочна хвороба”) – найскладніше захворювання, при якому порушується пігментація шкіри. Ця рідкісна дерматологічна, аутоімунна патологія шкіри має ще одну назву – лейкодерма (лат.leucoderma-біла шкіра). Руйнується і перестає вироблятись пігмент-меланін на окремих ділянках шкіри. Природа захворювання до кінця не досліджена, може виникнути, як в юному, так і у дорослому віці. На цю недугу страждає не більше 2% населення планети.

Вітіліго не вроджена патологія шкіри. На появу захворювання впливає багато чинників, як значний стрес так і рання сивина, також поява АЛОПЕЦІЇ.

Спричинити виникнення захворювання можуть:

татуаж вітіліго Львів, перманентний макіяж вітіліго Львів, камуфляж вітіліго Львів

лого фон дефіцит заліза, цинку, міді та марганцю;
лого фон ослаблений імунітет;
лого фон аутоімунні захворювання;
лого фон порушення циркуляції крові;
лого фон стрес;
лого фон спадковість – мутований ген NALP-1;
лого фон гормональні зміни;
лого фон сильний і значний опік;
лого фон значні фізичні травми;
лого фон інтоксикація – тривалий контакт з хімікатами та токсинами;
лого фон хронічні захворювання внутрішніх органів та травної системи.

Дисхромія шкіри ВІТІЛІГО – об’ємні, світло-бежеві плями на шкірі, які мають властивість змінювати форму, розростатись і зливатись у більші плями. Найчастіше плями з’являються на ліктях, колінах, кистях, зап’ястях, сідницях, ступнях, під пахвами, але також можуть з’являтись на слизовій, спині та обличчі – в зоні очей, брів, губ в зоні волосся, впливаючи на знебарвлення кольору волосин в зоні виникнення.

Больових відчуттів захворювання ВІТІЛІГО не створює, окрім естетичного дискомфорту. При ВІТІЛІГО шкіра в безбарвних ділянках не здатна нормально реагувати на холод і спеку. Через порушене потовиділення є чутливість до ультрафіолету. Не можна довго перебувати під активним сонцем через ризик отримати значний опік знебарвленої шкіри. А це може спричинити прогрес і розвиток захворювання. Необхідно уникати прямого впливу сонця, використовувати сонцезахист з УФ-фільтрами. Дотримуватись дієти та включити в раціон більше зелені, овочів та фруктів збагаченими вітамінами груп ”А”, ”В”, ”С” і ”Е”. Жінкам не забувати поповнювати дефіцит фолієвої кислоти в організмі.

Слідкувати за розвитком захворювання необхідно! Значна втрата меланіну впливає на зміни і мутацію клітин епідермісу, як наслідок збільшується ризик захворювання раку шкіри!

МЕТОДИ УСУНЕННЯ ВИДИМИХ ОЗНАК ЗАХВОРЮВАННЯ:

На жаль дієвих методів вилікувати це захворювання не знайдено. Можна стримувати розростання і поширення нових плям медикаментозним чином – приймаючи антиоксиданти, імуномодулятори, дозоване ультрафіолетове і фото опромінення, лазеротерапію, лікування електроферезом або хірургічним чином – трансплантацією. Це вживлення у шкіру штучно вирощених клітин-меланоцитів або фолікул волосин з меланіном. Будь-які з наведених методів не дають цілковитої гарантії вдалого результату, але хорошого результату можна досягнути, якщо завчасно звернутись до лікаря-дерматолога.

Останнім варіантом позбутись видимих ознак захворювання ВІТІЛІГО у стадії ремісії на тривалий час є репігментація. Тобто дермопігментація – перманентний камуфляж і татуювання. Така репігментація має певні ризики, оскільки будь-яка травма, інвазивне втручання у змінену шкіру може спричинити активне розростання і збільшення плям, із зміною форми захворювання ВІТІЛІГО.

Будь-які втручання у шкіру можливі після консультації з лікарем-дерматологом, при неактивній, стабільній формі ВІТІЛІГО, коли протягом 1-2 років безбарвні плями не збільшились і не з’явились інші.

ВІТІЛІГО – ПРОТИПОКАЗ ЧИ НІ ПРИ ПІГМЕНТАЦІЇ:

Загалом ВІТІЛІГО не являється протипоказом до процедур пігментації та спершу потрібно проконсультуватись з лікарем-дерматологом, щоб розуміти індивідуальну особливість та складність захворювання. І лише при стабільній стадії ремісії захворювання ВІТІЛІГО можна проводити процедури мікропігментації (перманент чи татуювання) і репігментації (камуфляж). В іншому випадку при активній, загостреній стадії захворювання ВІТІЛІГО є ризик ускладнень, таких, як: вторинна інфекція, хронічні гранульоматозні реакції, кебнеризація або феномену Кебнера (ізоморфна реакція), коли в зоні травматизації утворюються довгі лінії або висип.

Для клієнтів з ВІТІЛІГО, які мають: ВІРУС ГЕРПЕСУ, ДЕРМАТИТ, ПСОРІАЗ, СХИЛЬНІСТЬ ДО КЕЛОЇДНИХ РУБЦІВ, ВІЛ чи ВІЧ процедури мікропігментації є абсолютним протипоказом!

ВІТІЛІГО – ФОРМИ ЗАХВОРЮВАННЯ:

Основними симптомами ВІТІЛІГО являються світло-бежеві плями. Крім активної і неактивної стадій ВІТІЛІГО існують форми захворювання, які визначаються кількістю і осередком вогнищ плям:

лого фон несегментарна форма ВІТІЛІГО NSV, генералізована;
лого фон сегментарна форма ВІТІЛІГО SV, локалізована;
лого фон змішана – поєднує форми NSV та SV, тотальна.

ДО ГЕНЕРАЛІЗОВАНОЇ ФОРМИ ВІДНОСЯТЬСЯ:

Несегментарне ВІТІЛІГО NSV – найпоширеніша форма, яка виникає при аутоімунних порушеннях. Характерна множинними, симетричними вогнищами плям всього тіла з виходом за контури. Різновиди:

лого фон АКРОФАСЦІЛЬНЕ ВІТІЛІГО (лише обличчя і кінцівки або лише губи і кінцівки), виникає в зрілому віці;
лого фон ВУЛЬГАРНЕ ВІТІЛІГО – хаотичні осередки вогнищ плям по всьому тілу.

ДО ЛОКАЛЬНОЇ ФОРМИ ВІДНОСЯТЬСЯ:

Сегментарне ВІТІЛІГО SV – уражений певний сегмент ділянки шкіри в одному місці. Як правило ця форма не прогресує. Забезпечується одиничним нервом (черепно-мозковим або спинномозковим). Різновиди:

лого фон ФОКАЛЬНЕ ВІТІЛІГО (ураження однієї чи двох ділянок шкіри в одному місці);
лого фон СЛИЗОВЕ ВІТІЛІГО (лише на слизових ділянках).

ЗМІШАНА ФОРМА:

Тотальна форма ВІТІЛІГО – ЗМІШАНА зустрічається дуже рідко і поєднує в собі всі форми NSV та SV з Характерною втратою меланіну до 80%.

Цим різновидом ВІТІЛІГО хворів Майкл Джексон. І в його пам’ять, 25-го червня, з 2011 року щорічно прийнято відзначати МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІТІЛІГО – WORLD VITILIGO DAY.

ОСОБЛИВОСТІ ПЕРМАНЕНТНОГО МАКІЯЖУ (татуажу) ПРИ ВІТІЛІГО:

При епідермальному перманентному макіяжі (татуажі) брів, повік чи губ слід враховувати певну складність. Зміна кольору шкіри частково торкається певної зони і лише спеціаліст з багаторічним досвідом, знанням колористики шкіри і пігментології зможе використати відповідні відтінки безпечних пігментів для створення естетично цільного, гармонічного перманенту, враховуючи відмінність кольору шкіри в зоні мікропігментації.

ОСОБЛИВІСТЬ КАМУФЛЯЖУ ВІТІЛІГО:

При дермальному перманентному макіяжі (татуажі) – камуфляжі теж є свої особливості. Можна досягти тривалого хорошого результату однакового кольору здорової шкіри лише при умові кількох повторних процедур (корекцій) колорування видозміненого кольору шкіри ВІТІЛІГО. І при необхідності поновлювати процедуру репігментації щороку. Основне дотримуватись чітких рекомендацій і обмежити перебування під активним сонцем, використовувати сонцезахист від УФ-променів.

ОСОБЛИВОСТІ ТА РИЗИКИ ПРИ МІКРОПІГМЕНТАЦІЇ ВІТІЛІГО:

Важливо розуміти, що захворювання ВІТІЛІГО є одним з найскладніших шкірних захворювань, яке характеризується втратою пігментації, через дефіцит меланоцитів. Відповідно при камуфляжі шкіри (репігментації – дермопігментації), бажано використовувати більш стійкіші пігменти для тату, органічні або гібридні (органічні і мінеральні/неорганічні), які пошарово вносяться на проблемні місця. Таким чином результат буде більш тривалим з меншою потребою у частіших корекціях. Важливо зменшити ризик травмування зміненої шкіри частими інвазивними процедурами.

АЛГОРИТМ КАМУФЛЯЖУ ВІТІЛІГО:

Попередня оглядова консультація з клієнтом перед процедурою камуфляжу є обов’язковою! Лише обговоривши всі нюанси можна провести попередній ПАТЧ-ТЕСТ на непомітній ділянці, щоб передбачити, як реагує шкіра на втручання, чи не буде реакцій, чи вдало підібраний пігмент. Це клопітка і дуже відповідальна процедура, яка складається з кількох етапів (корекцій).

ПЕРЕВАГИ КАМУФЛЯЖУ ВІТІЛІГО:

лого фон усунення контрасту між краями ВІТІЛІГО і здоровою шкірою;
лого фон розсіяна репігментація;
лого фон змішування кольорів – вирівнювання тону навколо здорової шкіри.

Scroll Up